April 04, 2018

Onko seuraajamäärä kaikki kaikessa?
Sosiaalinen media on täynnä vaikuttajia. He kertovat omissa kanavissaan itsestään ja ehkä jopa tuotteista joista pitävät. Henkilö joka katsoo vaikuttajan videon → samaistuu henkilöön → alkaa seuraamaan → ottaa vaikutteita vaikuttajan puheesta sekä tekemisistä. Näin ollen seuraajamäärä kertoo esimerkiksi sen kuinka paljon vaikuttajan sisällöstä pidetään. Kertooko seuraajamäärä kuitenkaan ihan suoraan sen kuinka hyvä vaikuttaja olet?

Kiinnitä huomiosi muuhun 

Otetaan esimerkiksi Instagram. Sosiaalisen median kanavien algoritmi tukee heitä joilla on paljon seuraajia. Heidän paikka vaikuttajien joukossa on tottakai ihan ansaittua. Seuraajamääriin ei kuitenkaan tulisi ajatella yksi yhteen taikka vetää sen perusteella johtopäätöksiä, kuka on hyvä vaikuttaja ja kuka ei.

Jos orjallisesti määrittelemme vaikuttajan arvon Instagramissa pelkkien seuraajien perusteella emmekä kiinnitä esimerkiksi huomiota tykkäyksiin, onko silloin kuvasta saatu hyöty kohdallaan? Tässä esimerkki

  • Seuraajia + 2 300, tykkäyksien määrän vaihtelevuus 60 - 150 välillä. 
  • Seuraajia + 800, tykkäyksien määrän vaihtelevuus 60 - 200 välillä. 

* nämä kaksi esimerkkiä on tyyliltään samanlaiset kanavat (julkaisevat samantyyppisiä kuvia). 

Tämä esimerkki ei kuitenkaan kerro koko totuutta, mutta esimerkkinä tuo oman pointtini näkyviin. 

Mikä saa henkilön ostamaan seuraajia? 

Illuusio määrän merkityksestä. Tuosta kyseisestä luvusta on tullut monelle se ainoa luku, jota seurata. Se on saattanut ajaa myös tilien ylläpitäjät siihen, että ollaan valmiit maksamaan seuraajista. Tämänhän ovat hoksanneet kaikki ne, jotka niitä seuraajia myyvät. Minulla on sinulle, joka pohdit seuraajien ostamista: se ei ole oikotie onneen. Se on vain hetkellinen boosti seuraajamäärän nousuun. 

Päätin laittaa muutaman näistä firmoista testiin. En mainitse sivuja tässä nimeltä, mutta jokaiselta löytyi se sama lupaus “aitoja Instagram seuraajia” sekä takuu siitä, jos seuraajia lähtee → niitä tuodaan lisää. Ostin näiltä kolmelta sivulta yhteensä 1 500 uutta seuraajaa (500/sivu). Ennen testiä, tililläni (@annisuvisuo) oli 737 seuraajaa → nyt luku on 1 777. Luvun pitäisi olla 2 237, joten tällä hetkellä tuosta lupauksesta uupuu semmoiset 460 seuraajaa.


Tämä kyseinen määrän kasvu ei kuitenkaan näkynyt yksittäisten kuvien tykkäyksissä ja kommenteissa. Toki sitä on turha myöskään vaatia, kun tilaus on tuonut sinulle vain uusia “seuraajia”. No tähänkin nuo sivustot ovat löytäneet ratkaisun. Sen lisäksi, että he myyvät seuraajia. He myyvät myös tykkäyksiä. Tein tästäkin testin kahteen kuvaani. Tämänkään jälkeen tilini ei ole kokenut mitään mullistavaa.

Kyseessä ei ole huijaus vaan enemmänkin illuusio. Seuraajamäärän kasvu on upea fiilis ja kun rikot edellisen kuvan tykkääjien ennätyksen, on sekin fiilis mahtava!

Oma johtopäätökseni kuitenkin on, että vaikka kuinka kivaa olisi kasvattaa tilin seuraajamäärää yhdessä yössä taikka todistaa kuinka kuvasi tykkäysmäärä räjähtää sekunneissa. Mikään ei voita niitä aitoja seuraajia, jotka oikeasti pitävät sisällöstä ja reagoivat kuviisi aidosti eikä vain sen takia, että jollekin on maksettu siitä rahaa. 

Tarvitsetko apua oman Instagramin kehittämisessä? Ota yhteyttä: anni@suvisuo.com

Olen kokenut sisällöntuottaja. Etsin uusia työtehtäviä sosiaalisen median sekä viestinnän parissa. Yhteiset projektit auttavat minua kehittämään itseäni sekä sinua saamaan työstäsi timanttisen.

0 kommenttia:

Post a Comment

OTA YHTEYTTÄ
Y-tunnus: 2847599-9