top of page

Ostokäyttäytymiseni tarpeet

Tunteet ja mieliteot ovat yhdistelmä, joka johtaa erilaisiin lopputuloksiin. Olen tunnistanut, että tämä yhdistelmä minussa olisi aiheuttanut vain tunnesyömistä. Olen sulkenut silmäni kokonaan siltä, että vaikutusta on myös ostokäyttäytymiseeni. Havahduin tähän ajatukseen yhtenä tammikuisena iltana kun tunnistin itsessäni tutun kaavan mikä tapahtuu aina silloin tällöin.


Olen pikkuhiljaa päässyt eroon liiallisesta shoppailusta ja kapselipukeutumisprojektin myötä alkanut enemmän kiinnittämään huomioita vaatekappaleen monikäyttöisyyteen. Tunnistan kuitenkin itsessäni haasteen, jonka tämän ostolakon myötä haluan muuttaa. Saamme vaatteisiin ja tyyliimme inspiraatiota ympäröivästä maailmasta. Seuraamme trendejä, vaikuttajia, roolimalleja ja luomme omaa tyyliämme. Välillä vaatekaapin sisältö tuntuu puuttelliselta ja jotenkin kummallisesti yksi uusi kenkäpari tai farkut tekisivät siitä täyden. Tämä on kuitenkin vain mieliteon täyttämistä.


Tämä ostolakko on osoittautunut hyväksi. Ollaan vasta ensimmäisessä kuukaudessa ja olen jo tunnistanut jotain kompastuskiviäni. Ajatusprosessini ostopäätöksen kohdalla menee yleensä seuraavasti. Saan ajatuksen kivasta vaatekokonaisuudesta ja alan pohdin mitä minulta löytyy vaatekaapista ja mitä ei. Tässä tammikuun tapauksessa se oli mekkojen kanssa sopivat talvikengät. Ajattelin, jos haluan talvella käyttää mekkoja niin minulla ei ole sopivia kenkiä siihen. Sopivia kenkiä? Kenen mielestä ei ole? Vanhasta tottumuksesta päädyin verkkokauppojen sivuille selaamaan uusia kenkiä vaikka eteisessä komeilee kolmet eri kengät, jotka sopivat talvikäyttöön.


Opin, että vaikka juuri nyt haluaisin käyttää mekkoja talvella niin totuus on, en tee sitä. Tai jos teen niin kuljen matkat silloin kuitenkin toppahousut jalassa. Uudet kengät olisivat täysin turhat. Onneksi kengät jäi ostamatta. Kun pohdimme loogisesti sitä, mikä tarve näiden kenkien takana oikeasti olisi. On se aika moniulotteinen. Tarpeen synnytti ajatus siitä, että omaan tyyliini ei sovi mekkojen kanssa ne talvikengät jotka kaapissani jo on. Miksi ei sovi? Kyllä mekkojen kanssa pitää olla kivat kengät, koska kaikilla muillakin on. Kellä muilla? Uskon, että uudet kengät tuo paremmin esiin tyyliäni. Eikö vanhat kengät tee samoin?


Vaikka ensisijainen tarve olisikin lähtenyt oman tyylin kautta. On taustalla isomman tarpeen täyttäminen. Meille on muodostunut trendien ja muotimaailman asettamien oletusten kautta kuva siitä, että olisi jotenkin sopimatonta käyttää samoja kenkiä eri vaatekokonaisuuksien kanssa. Varsinkin omassa tapauksessani kun kyse ei ole pukukoodilla varustetusta tilaisuudesta vaan arkipukeutumisesta, niin kenkävalinnoilla ei pitäisi olla merkitystä.


Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, johon syvennytään tämän lakon aikana enemmän. Mahtavaa nähdä minkälaisiin oivalluksiin tämän lakon kanssa oikeasti päädytään.Comments


bottom of page