top of page

Elämäntapamuutos uusien rutiinien avulla

Opin ymmärtämään sen, kuinka suuri merkitys rutiineilla on oman elämäntyylin ylläpidossa. Halusin muutosta, jotta saisin tunnesyömisen kuriin sekä löytäisin ilon liikkumisesta. Nyt haluan jakaa tekemäni oivallukset sinun kanssasi. Kohti uusia rutiineja ja niiden yli! Oppaasta löydät muutaman tehtävän jotka auttavat sinua tällä uudella tiellä. Lataa ilmainen opas linkistä.



Disclaimer:

Meillä kaikilla on varmasti hetkiä elämässä, jolloin uusien rutiinien ajattelu tuottaa vain stressiä ja ahdistusta. Jos tunnet näin juuri nyt, suosittelen pohtimaan lukemisen jatkamista ja mahdollisesti palaamaan takaisin, kun tunne on toinen. En ole itse tämän alan ammattilainen, ja siksi opas keskittyy enemmän omaan näkemykseeni ja kokemukseeni asiasta, tietenkin lähteisiin viitaten. Oppaassa tuodaan esiin prosessi, miten rutiinien luominen tapahtuu. Olemme kaikki yksilöitä, jonka takia rutiinien tarpeet ovat meillä kaikilla myös omat. Saat tämän oppaan kautta pohjan, mutta tavoitteet, toimintatavat ja rutiinit määrittelet sinä itse. On tavoitteenasi sitten elämäntapamuutos tai vain uuden rutiinin luominen tai vanhan muokkaaminen. Tästä on hyvä aloittaa.


Aloitus


Kun puhumme uusien rutiinien luomisesta, on mielestäni tärkeä aloittaa sisäistämällä seuraava lause: rutiinin luominen on kuin kestävyysjuoksu ilman ennalta määriteltyä kilometrimäärää. Ei puhuta siis kuukauden rutistuksesta vaan jopa vuosien matkasta. Kun sinun ei tarvitse muistuttaa itseäsi rutiinin olemassaolosta, olet luonut siitä toimivan.


No mistä sitten on hyvä aloittaa?


Päätä, että aloitat


Ennen kuin voit suunnitella uusia rutiineja, on tärkeä päättää, että aloitat. Sinulla ei vielä tarvitse olla kirkkaasti mielessä tavoitteita, joita haluat saavuttaa, vaan ensimmäinen askel on päättää, että tämä on se ensimmäinen askel. Tämä luo pohjan muutokselle sekä antaa ensimmäisen sykäyksen motivaatiolle. Päätöksen tehtyäsi voimme alkaa keskustelemaan tavoitteista ja menetelmistä.


Onko mielessäsi tällä hetkellä jokin tavoite ja menetelmä, jonka haluat saavuttaa? Esimerkki tavoitteesta haluan vähentää sokerin syömistä ja menetelmä siihen herkkulakko”. Sanon heti alkuun, että joudut pohtimaan menetelmää uudelleen. Jos päätät aloittaa uuden rutiinin elämässäsi täydellisellä kieltolistalla sekä tarkoilla säännöillä, ei siitä tule pysyvää. Jokainen jaksaa sitä varmasti hetken, mutta kunnollisia rutiineja ei niin luoda. Mitä vaikeammasta rutiinista puhumme, sitä pidemmän ajan sen oppiminen vie. Jos olet aina ollut perso sokerille, voi sokerittoman rutiinin oppiminen olla pitkä ja kivinen tie.


Kun sinulla on motivaatio ja sen tukena tavoite, on seuraava askel kiinnittää huomiota menetelmään, jonka avulla tavoitteeseen päästään. Tavoitteet monesti ovat meillä ihmisillä samoja, kuten tuo “haluan vähentää sokerin syömistä”, mutta menetelmät, jotka johtavat epäonnistumiseen tai onnistumiseen, ovat erilaiset. Olemme jokainen yksilöitä, ja siksi on tärkeä huolehtia, että menetelmä on juuri sinulle sopiva. Motivaation säilyttämisen kannalta on hyvä myös muistaa luoda rutiineja, jotka tuntuvat helpoilta ja ovat juuri oman kyvyn äärirajoilla.


Vinkit menetelmiin

  • Pysy inhimillisenä menetelmiä luodessasi ja tunne rajasi.

  • Pilko menetelmät niin pieniin osiin, että niiden suorittaminen on helppoa.

  • Älä kiinny menetelmiin. Menetelmiä on hyvä tarkastella ja kehittää tarvittaessa.

  • Kiinnitä huomiota epäonnistumisiin. Tarkastele, missä epäonnistuit, ja muokkaa menetelmää siihen suuntaan, että epäonnistumisesta tulee vaikeampaa.

Se tylsin osuus


Kun olet tehnyt päätöksen aloittaa sekä kirkastanut tavoitteesi ja menetelmäsi, alkaa se tylsin ja hitain osuus. Mielemme on avain rutiinien muokkaamiseen, ja voimme jakaa sen hitaaseen ja nopeaan ajatteluun. Kun rutiini muodostuu, siirtyy se nopeaan ajatteluun, jolloin siitä tulee alitajuista ja vaistomaista. Päästäkseen sille tasolle rutiinin tulee kuitenkin ylittää hitaan ajattelun muuri. Tämä on se ajanjakso, kun hidas ajattelu yrittää keksiä sinulle tekosyitä, miksi tämä kaikki kannattaa lopettaa nyt heti. Menetelmien avulla sinun tulee siis näyttää mielelle, että tämä on sen kaiken arvoista. Tämä voi olla nopea tai hidas prosessi, riippuen siitä kuinka juurtunut se tapa, jota haluat muuttaa, on tai kuinka haastava se rutiini, jonka haluat luoda, on. Siksi mielelle on annettava aikaa, eikä tuloksia kannata odotella yhdessä yössä.


Toinen tylsin osuus on välittömien tuloksien puutteellisuus. Monissa rutiineissa menee hetki ennen kuin näet pysyviä tuloksia, ja se myöskin on ruokaa hitaalle ajattelulle. Menetelmien rinnalle sinun tulee siis löytää keinoja palkita itseäsi matkan varrella. Muista kuitenkin, että palkinto ei saa olla ristiriidassa luomasi rutiinin kanssa. Esimerkki huonosta palkinnosta: voin syödä tämän jäätelön nyt, kun kävin lenkillä. On hyvä muistaa nyrkkisääntö: prosentti tänään on kaksi prosenttia huomenna. Lenkkeily tänään on prosentti kohti tavoitetta. Jäätelö tänään on prosentti kauemmas tavoitteesta. Prosentti yksinään on kuitenkin pieni luku. Elämäntilanne, sairastuminen tai vain motivaation puute saattavat luoda päiviä, jolloin rutiini jää tekemättä, ja se on vain inhimillistä. Pidä vain huoli, että se ei toistu ja saat rutiinista uudelleen kiinni. Rutiinin väliin jäädessä unohda siis ajattelu “aloitan uudelleen ensi viikolla” ja ajattele “huomenna suoritan rutiinin”.


Älä tylsisty

  • Määrittele itsellesi välipalkkiot, jotta saat saavuttamisen tuomaa mielihyvää nopeammin.

  • Suorita rutiini silloin, kun olet parhaimmillasi.

  • Löydä keinot voittaa hitaan ajattelun tuomat haasteet.

  • Tee rutiinin toistosta mielekästä ja helppoa.

  • Rutiinin voi jättää välistä kerran, mutta toinen kerta on jo pahempi.

Uusi rutiini = arki


Rutiinien tullessa isommaksi osaksi arkeamme suoritamme niitä helpommin. Saatat huomata pieniä muutoksia omassa toiminta- ja ajattelutavassasi. Rutiinin suorittaminen voi olla mukavampaa ja luontevampaa. Tässä kohtaa saatamme kuitenkin kompastua piirteeseen nimeltä tylsyys. Rutiinien suorittaminen voi alkaa tuntua samalta kauralta, kun niitä toistaa viikko, kuukausi ja vuosi toisensa perään. Tässä kohtaa isossa roolissa onkin se, että opit pitämään tylsyydestä. Isoin vaikutus rutiinin edistymiseen tapahtuu silloin, kun suoritat rutiinin, vaikka mielesi olisi eri mieltä. Tärkeää on siis, että suoritat rutiinin ja että teet suorituksen loppuun.


Yksi isoimmista motivaattoreista on tunne edistymisestä. Olemme yksilöitä siinä, miten haluamme edistymistä seurata, mutta sitä olisi kuitenkin hyvä jollain tavalla tehdä. Visuaalinen seuranta antaa konkreettisen keinon nähdä oma edistyminen ja edesauttaa rutiinin suorittamista. Seuraavalla sivulla olevan kalenterin voit tulostaa itsellesi avuksi. Kyseessä voi olla niinkin yksinkertainen seurantakaava, että rutiinin suorittamisen jälkeen merkkaat rastin kyseiselle päivälle. Konkreettinen seuranta auttaa myös näkemään, milloin rutiini on suoritettu, paljonko työtä on tehnyt ja paljonko on vielä tavoitteeseen matkaa. Seuranta auttaa myös hidasta ajattelua näkemään rutiinin suorittamisen merkityksen. Muista kuitenkin, että mittaamisessa ei saa antaa liikaa arvoa numeroille. Itse seuraan omaa kehitystäni aktiivisuusrannekkeen ja Oura-sormuksen avulla. Niiden luvut kertovat toki kehityksestä, mutta paras mittari tähän mennessä on ollut vaatekoon pieneneminen.


Mittaa kehitystä

  • Seuraa yhtä tai kahta rutiinia aina kerralla.

  • Älä seuraa pelkkiä numeroita.

  • Visuaalinen seuranta tarjoaa näkyvän motivaattorin edistyksestä.

Älä vertaa


Älä vertaa itseäsi muihin. Tämä on neuvo, jota kannattaa koko elämässä noudattaa, mutta erityisesti omien rutiinien kanssa. Olemme kaikki yksilöitä, ja siksi elämäntyylimme ja tapamme toimia ovat myös yksilöllisiä. Meihin vaikuttavat niin geenit kuin ympäristötekijät, ja siksi saman rutiinin suorittaminen on erilaista jokaiselle. On siis tärkeää, että luot itsellesi ja ympäristöllesi sopivat rutiinit. Älä myöskään anna sosiaalisen median hämätä. Jaamme helposti tarinoita onnistumisistamme, mutta emme kerro koko matkaa sen takana. Kukaan ei saavuta rutiineja yhdessä yössä, vaan se on ylä- ja alamäkien matka, joka voi viedä vuosia. Tärkeintä on, että luot rutiinit itsellesi, itseäsi kuunnellen. Mitä paremmin ymmärrät itseäsi, sitä pidemmälle pääset.


Tärkeimmät opit

  • Luo rutiinit, jotka ovat itsellesi sopivia.

  • Kerran hairahdus ei pilaa rutiinia.

  • Arvioi rutiinien menetelmiä ja korjaa tarvittaessa.

  • Suorita rutiini aina loppuun.

  • Tee rutiini myös silloin, kun et halua.

  • Seuraa rutiinia sinulle sopivalla tavalla.

  • Keskity itseesi, äläkä vertaa muihin.

bottom of page